RUFFYUNZ – RUFFYUNZ II

Artiest info
Website
facebook
Label: Hyperspace Records

In april 2020 schreef ik een recensie over het debuutalbum “Ruffyunz” van de gelijknamige Amerikaanse funk- en hardrockformatie uit Asheville, North Carolina. Het kwartet dat is samengesteld uit zanger Ed Terry, bassist Randy Pratt, gitarist JZ Barrell en drummer Bobby Rondinelli (ex ‘Black Sabbath’ en ‘Rainbow’) heeft zich nu ook voor hun tweede heel verstandig “Ruffyunz II” genoemde album weer versterkt met heel wat gastmuzikanten, iets wat typerend is voor deze band.

Met de drummers Larry Aberman en Claudio Galinski, Don Airey (‘Deep Purple’, ‘Ozzy Osbourne’ en ‘Rainbow’) op orgel en Hammond B3-orgel en een hele serie gitaristen met Jesse Berlin, Pat Klein, Dave Maniketti, Phil Bader, Bob Dean, Bob Eichorn, Joel Hoekstra (‘Whitesnake’), Tracy G. (‘Dio’), Pat Thrall (o.a. ‘Pat Travers Band’ en ‘Meatloaf’) en Paul Latimer was er regelmatig heel veel volk aanwezig bij de opname van de elf tracks op deze tweede plaat van de band.

Er is meer dan voldoende hardrock-noise te horen op “Ruffyunz II”, te beginnen met de single “Hype In My Head” die u op de video bij deze recensie kunt beluisteren. Maar het gitaargeweld is daarna ook nog veelvuldig aanwezig in de nummers “Back It On Up”, “Doesn”t Matter”, “Slither Man”, “Can’t Slow Down” en in het hier gecoverde Tony Joe White-nummer “Undercover Agent For The Blues”.

Het tempo gaat dan ook maar heel even omlaag bij de nummers “Candyman”, “Dark Side”, “Bubbles” en “Keep It Coming”, maar van echte ingetogen rockballads is er toch nergens sprake op dit album. De meeste tracks klokken pas af na een vijftal minuten en het albumafsluitende nummer “The Game” doet er zelfs 8 minuten over vooraleer het tot een bombastisch einde kan komen. “Ruffyunz II” is dan ook een plaat die vooral in de smaak zal vallen bij de echte fans van een door stevig gitaargeweld aangedreven hardrocksound.

(valsam)